De Beiaard - Een politieke geschiedenis

Componist/Auteur
Marnix Beyen
Luc Rombouts
Staf Vos
UItgeverij
LEUVEN UNIVERSITY PRESS
Artikelsoort
Boek

Sinds vijf eeuwen is beiaardmuziek een typisch kenmerk van de steden in de Lage Landen. De beiaard maakt zozeer deel uit van het klankbeeld dat hij nauwelijks nog wordt opgemerkt. Toch heeft precies zijn alomtegenwoordigheid ervoor gezorgd dat mensen allerhande betekenissen aan hem hebben toegekend. Die betekenissen overstijgen het domein van de 'zuivere' muziek. De beiaard werd beschouwd als de 'stem' van bevolkingsgroepen en als een symbool van de waarden die hun leden met elkaar deelden. Over de afbakening van die groepen en over de inhoud van die waarden bestonden echter uiteenlopende meningen en rezen conflicten. De beiaard werd dus onvermijdelijk een politiek instrument. In België, een land dat doortrokken was van maatschappelijke tegenstellingen, werd hij dat meer dan waar ook. Soms was de beiaard een toonbeeld van burgerlijk-liberale waarden, dan weer van een strijdbaar katholicisme. Nu eens was hij Vlaams, dan weer Belgisch. Door de manieren te onderzoeken waarop de beiaard werd verbeeld, belichten de auteurs van dit boek de geschiedenis van België dan ook vanuit een verrassende hoek.

Marnix Beyen
Marnix Beyen doceert geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen, waar hij ook de Onderzoeksgroep Politieke Geschiedenis leidt. Zijn onderzoek speelt zich af in het gebied waar politiek en cultuur elkaar ontmoeten.
Luc Rombouts
Luc Rombouts is universiteitsbeiaardier van Leuven en stadsbeiaardier van Tienen. Hij verricht onderzoek naar historische en sociale aspecten van de beiaard en publiceerde onder meer studies over achttiende-eeuwse Leuvense beiaardmuziek.
Staf Vos
Staf Vos bereidt een proefschrift voor over Belgische dansgeschiedenis tussen 1890 en 1940 en is verbonden aan de Onderzoekseenheid Cultuurgeschiedenis vanaf 1750 van de K.U.Leuven. Hij publiceerde over muziek, dans, historische cultuur en moderniteit.
€ 20,00
Aantal
In voorraad
Voorraadstatus per winkel
Antwerpen Beschikbaar
Leuven Beschikbaar

65689
9789058677532