De Goldbergvariaties van J.S. Bach
search
  • De Goldbergvariaties van J.S. Bach

De Goldbergvariaties van J.S. Bach

Componist/Auteur
Ignace Bossuyt
UItgeverij
LEUVEN UNIVERSITY PRESS
Artikelsoort
Boek

De Goldbergvariaties (1741) van Johann Sebastian Bach (1695-1750) mogen beschouwd worden als het belangrijkste klavierwerk van de 18de eeuw. Zij vormen het hoogtepunt van Bachs oeuvre voor klavecimbel. Bovendien zijn zij het eerste van een reeks 'encyclopedische' werken waarmee Bach tijdens het laatste decennium van zijn leven hulde bracht aan de eerbiedwaardige traditie van het contrapunt.

In dit monumentale werk realiseert Bach een briljante synthese tussen het constructieve (de 'ratio') en het emotionele (het 'affect'), de twee polen van de West-Europese muziek. De variatiereeks, op basis van de basso ostinato, vertoont een doordachte cyclische opbouw, gekoppeld aan een virtuoze en expressieve stilistische verscheidenheid.

Met De Goldbergvariaties van J.S. Bach schreef Ignace Bossuyt de eerste monografie in de Nederlandse taal over dit werk. Naast een algemene schets van de context waarin het werk ontstond, geeft hij ook een heldere toelichting bij elk van de 32 onderdelen. Dankzij deze unieke luistergids maakt de lezer op een bevattelijke manier kennis met de uitzonderlijke muzikale en expressieve rijkdom van de Goldbergvariaties.

€ 17,00
Aantal
In voorraad
Voorraadstatus per winkel
Antwerpen Beschikbaar
Leuven 1 à 2 werkdagen

71016
9789058678614