Uit de Doeken, uit de Kleren. Over de Essentie van Muziek
search
  • Uit de Doeken, uit de Kleren. Over de Essentie van Muziek

Uit de Doeken, uit de Kleren. Over de Essentie van Muziek

Author/Composer
Jo Sporck
Publisher name
Damon
Item type
Book

Ons tijdbeeld wordt gedomineerd door shocks en trends, snel werkende prikkels en roes. Klassieke muziek scoort op al deze terreinen bepaald niet hoog. Integendeel. Ze doet een beroep op inspanning, geduld en reflectie. Waar de museumbezoeker een schilderij ongestraft kan afdoen met een vluchtige blik in het voorbijgaan, wordt de concertbezoeker gedwongen te luisteren tot en met de laatste noot van een uitvoering. Het is nu eenmaal niet anders. Voor alles verlangt serieuze muziek van ons 'to care and to sit still'. Overheid en onderwijs hebben hun taken op dit front gaandeweg prijsgegeven aan het persoonlijk initiatief en dat heeft geleid tot muzikaal analfabetisme op grote schaal.
Met dit boek wil Jo Sporck allereerst deze laatste toestand een halt toeroepen. Muziek uit de doeken verschaft de lezer daartoe inzicht over het wezen van de klassieke muziek. Aan de hand van modellen en voorbeelden kadert de auteur begrippen als smaak en kwaliteit af en biedt hij de leek een handvat om meesterwerken te onderscheiden van maatwerk. Dit alles met dank aan Maslows behoeftepiramide.
Vervolgens wordt in Muziek uit de kleren de 'nieuwe piramidaal' aan de lezer voorgesteld en het huidige muziekklimaat de maat gemeten. Avant-garde, traditie en cross-over neemt de schrijver kritisch onder de loep, evenals het muziekonderwijs en de overheid die alles in het werk stelt om ook de kunst te vermarkten. Je zou haast vrezen dat de klassieke muziek daarmee de definitieve doodsteek wordt toegebracht. Niets is minder waar.

€17.90
Quantity
In Stock
Stock per store
Antwerp Available
Leuven 1 or 2 business days

76675
9789055738038