Gesprekken met Bernard Haitink
search
  • Gesprekken met Bernard Haitink

Gesprekken met Bernard Haitink

Author/Composer
Niek Nelissen
Publisher name
Uitgeverij Thoth
Item type
Book

Bernard Haitink (1929) maakte in 1954 zijn debuut met het Radio Filharmonisch Orkest. Een paar jaar later kreeg hij de leiding over dat orkest. Van 1961 tot 1988 was hij dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarmee hij een groot aantal plaatopnamen maakte. In zijn lange loopbaan heeft hij ook vaste verbintenissen gehad met symfonieorkesten in Londen, Dresden en Chicago. Als gastdirigent treedt hij al meer dan een halve eeuw op met de meest gerenommeer­de orkesten ter wereld. Vanaf de jaren zeventig ontwikkelde Haitink zich tot een geroutineerde operadirigent in de Glyndebourne Festival Opera en in het Royal Opera House Covent Garden. Naast het dirigeren is Haitink sinds 2003 actief in het geven van dirigenten-cursussen, waarin jonge collega's kunnen profiteren van zijn ervaring.

In Als je het een beroep kunt noemen vertelt Haitink in een reeks gesprekken met historicus en muziekjournalist Niek Nelissen over zijn unieke carrière. De hoogtepunten komen aan bod, maar ook de in elke loopbaan onvermijdelijke minder prettige momenten. Haitink spreekt er vrijmoedig over. Als musicus is Haitink wars van elke vorm van effectbejag en overdrijving. In deze gesprekken toont hij een vergelijkbare authenticiteit. Hij komt eruit naar voren als een sensibel kunstenaar die, soms met verwondering, omkijkt naar bijzondere belevenissen uit een veelbewogen leven in de muziek.

Niek Nelissen (1952) studeerde geschie­denis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1978 is hij verbonden als leraar geschiedenis aan het Stedelijk Gymna­sium in Arnhem. Daarnaast is hij vanaf 1983 werkzaam als muziekjournalist. Hij schreef een groot aantal artikelen voor kranten en muziektijdschriften en toelichtingen bij cd-uitgaven, vooral over belangrijke dirigenten uit het verleden. In 2009 promoveerde hij aan de Radboud Universiteit Nijmegen op de biografie van de dirigent en componist Willem van Otterloo.

€22.50
Quantity
In Stock
Stock per store
Antwerp Available
Leuven Available

85505
9789068686470