Blokfluitkoffer - Deel 2
search
  • Blokfluitkoffer - Deel 2

Blokfluitkoffer - Deel 2

Instrument
Sopraanblokfluit met cd
Auteur/Compositeur
Daniel Hellbach
Éditeur
Acanthus Music
Article
Partition + cd

Methode voor sopraanblokfluit in drie delen

Deel 1 - verschenen in voorjaar 2009
De afgelopen maanden hebben we vele enthousiaste en positieve reacties ontvangen op het eerste deel van onze methode, die verschenen is in het voorjaar van 2009. Ettelijke blokfluitdocenten in Nederland en België gebruiken deze methode inmiddels in hun lessen en zij vinden de moderne opbouw zeer overtuigend. Bovendien vinden zowel zijzelf als hun leerlingen de live ingespeelde cd's inspirerend en stimulerend.

Deel 2 - zojuist verschenen
Het verheugt ons u het tweede deel van onze sopraanblokfluitmethode te kunnen presenteren. We hebben ook in dit deel ons vertrouwde concept aangehouden. De lesstof wordt behandeld op vier parallele niveaus, die het leren zowel stimulerend als afwisselend maken: Speelstukken, Improvisatie, Theorie en notenkennis, Techniek.

Ook het tweede deel is door de Nederlandse blokfluitdocent

Annette Nicolai

vertaald en aangepast aan de karakteristieken van het Nederlandse blokfluitonderwijs. Zij heeft tevens enkele nieuwe onderdelen toegevoegd.
De bijgevoegde cd's zijn opnieuw opgenomen door

Saskia Coolen,

die als blokfluitist ook internationaal veel waardering oogst.

Wat zijn de kenmerken van deze methode?

  • grote stilistische diversiteit in de te spelen muziek
  • overzichtelijke opbouw met duidelijke grafische symbolen
  • twee meespeel-cd's
  • talrijke gekleurde illustraties
  • tonale en vrije improvisaties


Over de inhoud

De lesstof wordt behandeld op vier parallelle niveaus, die het leren stimulerend en afwisselend maken:
1. Speelstukken
2. Improvisatie
3. Theorie en notenkennis
4. Techniek

1. Speelstukken
De rode draad in de methode zijn de gericht uitgekozen volksliedjes uit alle windstreken en de composities van Daniel Hellbach, die volledig zijn aangepast aan de methodische opbouw. Stukken als "Alle Menschen werden Brüder" van Ludwig van Beethoven en enkele pop/rock-songs (bijv. "Lady Madonna" van The Beatles) zorgen voor extra verrijking en afwisseling.

2. Improvisatie
In de methode worden twee verschillende soorten improvisatie toegepast:
⢠Improvisaties op een akkoordschema
⢠Vrije improvisaties
Improvisaties op een akkoordschema zijn een bijzonderheid van de BlokfluitKoffer, en zijn een creatieve toevoeging aan de speelstukken. De leerling krijgt een hoeveelheid tonen aangereikt waarmee hij kan improviseren bij de begeleiding op de cd. In dit deel wordt notenmateriaal gegeven waarmee specifieke muziekstijlen herkend en uitgevoerd kunnen worden.
Vrije improvisaties worden in de BlokfluitKoffer âSpelen met ..." genoemd. Dit onderdeel is nieuw in de Nederlandse uitgave. De indeling van deze pagina's is gebouwd op de drie pijlers van de blokfluittechniek: blazen, vingers, tong. Deze bladzijde dagen de docent en de leerling uit al âspelend' de techniek te ontwikkelen en verder uit te bouwen.

3. Theorie en notenkennis
Op de Quizpagina's worden noten lezen en andere theoretische vaardigheden geoefend. Diverse opdrachten kunnen door de leerling worden ingevuld. Ook bevat dit deel verschillende gehooroefeningen, die met behulp van de cd uitgevoerd kunnen worden.

4. Technische oefeningen
Met regelmatige tussenpozen zijn er technische oefeningen opgenomen, die "Training" worden genoemd. Zowel de docent als de leerling kunnen de oefeningen naar eigen inzicht variëren: de aangegeven notenvoorbeelden kunnen bijvoorbeeld met verschillende articulaties of in verschillende ritmes worden getraind. Dit deel biedt hiervoor zowel patronen van toonladders en akkoorden als nieuw aangeleerde noten- en greepverbindingen.

CD
De BlokfluitKoffer bevat twee cd's. De blokfluitsolist op de beide cd's is

Saskia Coolen.

Zij wordt begeleid op gitaar, piano, bas en percussie. Een Ierse âfolk'groep speelt de begeleiding van de volksliedjes op accordeon, gitaar, piano en slagwerk. Bij een aantal nummers speelt ook een violist mee.

Play along
De meeste nummers zijn opgenomen in drie verschillende versies:

  • langzaam tempo met blokfluit
  • snel tempo met blokfluit
  • snel tempo zonder blokfluit
26,00 €
Quantité
En stock
Stock par magasin
Anvers Disponible
Louvain Disponible

78866