Toccata - Triosonata / Priamel e ricercare

Instrument
Orgel
Auteur/Compositeur
Herman Strategier
Éditeur
BOEIJENGA MUSIC PUBLICATIONS
Article
Partition

Van de eerste orgelwerken van Herman Strategier (1912-1988) hadden maar weinig organisten een exemplaar tot hun beschikking. Tot het kleine gezelschap behoorden Simon C. Jansen, organist te Arnhem en later te Amsterdam, en Adriaan Engels, organist van de Grote Kerk te Den Haag. Het gevolg is geweest dat deze werken tientallen jaren onbekend gebleven zijn.

De Toccata werd gecomponeerd in november 1935, toen Strategier na zijn opleiding privé nog verder studeerde bij Hendrik Andriessen, en is opgedragen aan Adriaan Engels die het werk regelmatig speelde. De invloed van zijn leermeester Andriessen is nog duidelijk te horen in de grote akkoordformaties die van tijd tot tijd optreden en het brede gebaar van het hoofdthema. Strategier zelf voerde het werk uit tijdens de ‘Internationale Woche für neue geistliche Musik' in oktober 1936 te Frankfurt.

In januari 1936, enkele maanden na de Toccata, schreef hij zijn aan Hendrik Andriessen opgedragen Triosonate. De opdracht weerhield Andriessen echter niet het speelse werk met zijn student te bespreken en hem te adviseren er wijzigingen in aan te brengen. Het is bekend dat Strategier van dit werk korte tijd later inderdaad een tweede versie heeft gemaakt zonder echter de oorspronkelijke versie te verloochenen. Helaas is deze tweede versie tot nog toe onvindbaar gebleken.

De Priamel e Ricercare voor manuaal werd geschreven in juli 1979 voor de feestbundel ‘Visitatio Organorum',die aan de orgeldeskundige Maarten Albert Vente werd aangeboden ter gelegenheid van zijn 65ste verjaardag. Het eerste deel is geheel gebaseerd op een toonladder die in verschillende toonsoorten voortdurend stijgend en dalend herhaald wordt; het tweede deel laat zien hoe Strategier ondanks de strenge meerstemmigheid toch heel luchtig kon schrijven.

20,00 €
Quantité
Sur commande / Habituellement expédié sous 15 jours

84428